• info@karadenizbali.com

Suni oğul nedir?

Suni oğul nedir?

Suni oğul (koloni çoğaltma) işlemi;

Oğul mevsimi yaklaştığında arıcının doğal oğulu beklemeden kendi planlaması ile alınan oğula suni oğul denir. Bu yöntem ile çok hızlı gelişen kovanda doğal oğul çıkışı önlenerek kontrollü bir şekilde oğul alınmış olur. Doğal oğul çıkışı arıcının kontrolü dışında gerçekleştiği için kolonide zayıflama ve kayıp olur.

Suni oğul iki farklı nedenden dolayı uygulanır. 

- Doğal oğul çıkışını engellemek

- Kovan sayısını artırmak

Suni oğul işlemi iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Bunlar bölme oğul ve devşirme oğuldur.

Bölme Oğlu

Bu yöntem ile güçlü bir kovan ikiye bölünerek. Sıcak ve rüzgarsız bir günde akşama doğru kovan açılarak yavrulu, ballı ve polenli 4-5 çerçeve oğul olarak alınıp bölünecek kovana arıları ile birlikte koyulur. Bu işlem sonunda tarlacı arılar önceki peteklerine geri dönerler. Petek de kalan evci genç arılar ve yenı doğacak arılar kovanlarına uyum sağlarlar ve oğul alma işlemi tamamlanır.

Devşirme Oğul

Bu yöntem ile 6-7 tane kovandan 1 er çerçeve alınarak yeni kovana transfer edilir. Bu yöntem sayesinde anaç kovanlardan az sayıda çerçeve alındığı için kovanlar zayıflatılmamış olur. Birinci yöntemdeki gibi tarlacı arılar önceki peteklerine geri dönerler. Petek de kalan evci genç arılar ve yenı doğacak arılar kovanlarına uyum sağlarlar ve oğul alma işlemi tamamlanır.